Fasola w dolinie Dunajca uprawiana była już 8 tyś. lat temu! Potwierdziły to przeprowadzane właśnie w Gwoźdźcu badania archeologiczne. Odkrycie to potwierdza słuszność starań o wpisanie "Pięknego Jasia" na listę produktów tradycyjnych Małopolski. Teraz już wiemy, że fasola była nie tylko chlebem powszednim starożytnych Inków, Majów, Azteków, ale również mieszkańców naszego regionu. Czytaj więcej w materiale radia RDN Nowy Sącz.
Czytaj więcej i wysłuchaj informacji w RDN Nowy Sącz w artykule pt. "Archeolodzy odkryli przodka fasoli "Piękny Jaś".
Fasola była chlebem powszednim starożytnych Inków, Majów i Azteków. Od wieków znali są również mieszkańcy Indii i Chin. Fasolę uprawiano już wiele tysięcy lat przed naszą erą w Meksyku i Peru. W jednym z peruwiańskich wykopalisk odnaleziono nawet mumię, której w usta włożono owinięte w płótno ziarno kukurydzy i nasiona fasoli. Znali ją starożytni Rzymianie, którzy nie tylko jedli fasolę, ale i robili z niej puder kosmetyczny. Jednak uprawa fasoli stała się popularna w Europie dopiero w XVIw., kiedy Kolumb przywiózł do Hiszpanii nasiona z Ameryki. Do Polski przywiozła ją najsłynniejsza orędowniczka dobrej kuchnii - królowa Bona. Dziś uprawia się ją na całym świecie. Znanych jest ponad 200 gatunków fasoli, a około 20 uprawia się w celach spożywczych.
Źródło informacji: www.pogorza.pl
Kliknij TUTAJ, a przejdziesz do mapy obszaru LGD Dunajec-Biała.
Nasze rekomendacje dla turystów i odwiedzających. Polecamy!
Zapoznaj się z naszymi produktami regionalnymi.
Kontakt z Lokalną Grupą Działania Dunajec-Biała: Kierownik biura: Jan Czaja jan.czaja@dunajecbiala.pl tel. 14 665 37 37 |
Informacja turystyczna, obsługa strony: Piotr Firlej - Centrum Usług Turystycznych i Przedsiębiorczości kontakt@cut.travel.pl tel. 691 856 577 |
all rights reserver dunajecbiala.pl design by marketingstudio.pl |
Oficjalna strona informacji turystycznej Gminy Ciężkowice, Pleśna, Wojnicz, Zakliczyn. Strona prowadzona jest w ramach działalności Lokalnej Grupy Działania Dunajec-Biała.